Трагикомичната история за Ърнест Хемингуей, съпругата му Хадли, любовницата му (и

...
Трагикомичната история за Ърнест Хемингуей, съпругата му Хадли, любовницата му (и
Коментари Харесай

И Хемингуей някога е бил под карантина

Трагикомичната история за Ърнест Хемингуей, брачната половинка му Хадли, любовницата му (и бъдеща втора съпруга) Полин Пфайфър, сина му Бaмби и детегледачката, които прекарват цяло лято в самоизолация.

През лятото на 1926-та Хемингуей е към момента женен за Хадли, с която имат 3-годишен наследник Джак (Бaмби). Двамата идват в Париж няколко години по-рано по негова самодейност, с цел да преследва мечатата си да стане знаменит публицист.

Това лято Ърнест е на ръба на силите си поради деструктивния метод на живот, който стартира да води след натрупването на повече популярност. И по този начин, някъде по трасето, в живота му се появява и Полин.

Хадли е „ бедна като църковна мишка “, а Полин е богата наследница. Хадли е покорна стопанка, а Полин е редактор на списание Vogue с доминантен темперамент. Когато актуалната брачна половинка схваща за аферата и желае пояснение от Хемингуей, той реагира остро и я упреква, че в действителност тя е същинският провинен. Нещо повече, писателят е уверен, че всичко щеше да е наред, в случай че тя не бе поискала пояснение.

Двойката взема решение да продължи напред, само че с времето излиза наяве, че Хемингуей няма никакво желание да изключва Полин от живота си, нито пък тя от своя страна е подготвена да отстъпи. Любовницата влиза в облика на вездесъщата жена, с чието наличие актуалната брачна половинка би трябвало да се помири по един или различен метод. 

Хемингуей отива в Мадрид, с цел да гледа бикоборците. Междувременно работи върху романа си „ И изгрява слънце ”, който трансформира фестивала „ Св. Фермин ” в Памплона в интернационално събитие.

Хадли отпътува със сина си Бамби в град Антиб при заможни другари - Сара и Джералд Мърфи, в емблематичната Вила Америка. Именно те са бляскавата двойка, която Фицджералд употребява като ентусиазъм за романа „ Нежна е нощта “ (също написан на Френската ривиера). Домът им е същинско парченце от парадайса, кацнал на терасовидни тревни площи и овощни градини.

Бамби е малтретиран от тежка кашлица, когато е в Париж. След идването в Антиб състоянието му се утежнява.
 image2_16x9.png Хороскопът за ЮНИ: забавен месец, изпълнен с страсти и щипка безпорядък На фокус
Семейство Мърфи започва се тревожи, до момента в който гледа по какъв начин Джак Хемингуей играе с трите им деца на плажа, и канят лекаря си във Вила Виктория за незабавен обзор. Диагнозата е сложена: коклюш, по-известен като магарешка кашлица.

Хадли и болният ѝ наследник са принудени да изоставен имението. За благополучие, писателят Скот Фицджералд и брачната половинка му Зелда също летуват в Антиб и са наели дребна къща, в която им оферират да прекарат карантината. Джералд Мърфи написа до Хемингуей писмо, в което се пробва му показа обстановката от положителната страна: Хадли евентуално е по-щастлива, тъй като не би трябвало да слуша виковете на толкоз доста деца, а Бамби е в ръцете на великолепен британски доктор и се храни с песни зеленчуци от градината - обстановката е под надзор, Ърнест няма защо да се тревожи.

Бавачката на Бамби се втурва от Париж към Френската ривиера, с цел да помогне за живота под карантина. Семейство Фицджералд и Мърфи се отдръпват и „ се държат на отдалеченост от нас, отровните хора “, написа Хадли до Хемингуей, макар че те редовно им изпращат хранителни запаси. Самотата и несигурността от ден на ден стартират да я изтезават. Опитва се да се оправи с нещастието и напрежението с градски разходки и уиски.

Скоро обаче идва някой, който ще накара Хадли още веднъж да копнее за уединение. „ Пфайфър идва тук в сряда “, написа тя до брачна половинка си.

По-късно заявава, че е била озадачена от появяването на Полин. Дори пред един от биографите споделя, че евентуално Хемингуей е предиздвикал любовницата си да отиде при тях, с цел да облекчи възприятието за изолираност (тук разясняваме, че Пфайфър има имунитет против заболяването, тъй като е имала магарешка кашлица като малка).

Истината обаче е друга. На 21 май Хадли написа на брачна половинка си, че би поканила Полин „ да се отбие, в случай че желае “, добавяйки, че ще бъде „ огромна смешка “, в случай че се наложи тримата да прекарат лятото си на Френската Ривиера. Искрата на комплицирания любовен триъгълник е запалена от самата нея. И по този начин, напълно не на смешка, Пфайфър идва в къщата.

Скоро към тях се причислява и самият Хемингуей, който заварва може би едно от най-странните и клаустрофобични семейства в цялата човешка история.

Идеята, че би трябвало да дели една къща с две спални с държанка, ядосана брачна половинка, заразноболно дете и непрекъснато навъртаща се детегледачка, евентуално би отказала всеки мъж. Но Хемингуей по-късно разказва обстановката като „ превъзходно място за писане “.

Семейство Мърфи и семейство Фицджералд вършат всичко по силите си, с цел да запазят морала в имението Хемингуей-Пфайфър. В ранните вечерни часове се отбиват с колите си за по питие в двора пред дребната къща, до момента в който Хадли, Ърнест и Полин отвръщат на наздравиците от верандата.

Тримата в действителност стават пионери в общественото разграничаване, а Фицджералд и Мърфи получават билети за първия ред на представлението . В края на всяка вечеринка слагат бутилките си наобратно върху стърчащите основи на оградата. До края на престоя им, единствено няколко седмици по-късно, те се простират по цялата ѝ дължина. 

Карантината се оказва сполучлива. Бамби оздравява, а инфектирани няма. След няколко седмици триото се мести в прилежащ хотел, където детето продължава възобновяване си в компанията на бавачката.

А Пфайфър остава все по този начин ведесъща.

„ Правехме всичко тримата “, спомня си Хадли по-късно. Съперницата към момента е тук, даже след края на домашната карантина. Нещо повече, Полин пропълзява в леглото на Хемингуей, с цел да показа закуската си. Друг път настоява да преподаде на актуалната съпруга урок по гмуркане, който (по думи на госпожа Хемингуей) едва не я убива. 

След като Полин се връща в Париж, изпраща многочислени писма на Ърнест. В едно от тях недвусмислено декларира: „ Ще получа всичко, което желая. “

Не е изненада, че бракът на Хемингуей се разпада до края на лятото. Те претърпяват карантината и магарешката кашлица, само че диагнозата „ Пфайфър “ се оказва съдбовна. 

Двамата се развеждат през януари 1927 година, а Хемингуей се дами за Полин през май.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР